divendres, 1 d’abril del 2011

Els nous trobadors?


Actualment la música escrita i cantada en occità (en totes les seves varietats) experimenta una important revifalla, amb molta més presència al carrer que no pas la literatura. Però no, tots aquests músics no són els nous trobadors, no treballen ni des del poder ni fan un producte pels privilegiats. En tot cas són poetes, trobadors, que fan, alhora, de joglars. Gent formada en les arts, provinents de totes les classes, orígens i sensibilitats, i que han trobat en la música cantada en occità una bona manera d’expressió. I de reivindicació. Per a tots els públics.

Han decidit fer pública la llengua de la intimitat, sense complexos. Utilitzen la llengua pròpia per poder transmetre amb cura (o amb ràbia, o amb humor, o com sigui) i sense mitjancers tot allò que volen dir. N’hi ha per tots els gustos. I tenen força èxit.



Podem trobar des de música clàssica,  amb sons i lletres que ens transporten a l'edat mitjana (com  la que fa Muriel Batbie Castell), fins a música per als més joves (amb grups potents com els Massilia Sound System), passant per tot tipus d'estils, continguts i experimentacions.

Aquí a Tolosa, per exemple, destaquen Guillaume Lopez, nét d'exiliats republicans, o Lou Davi, molt hàbil en barrejar ritmes mediterranis, reggae i bones lletres.

Us deixo un tastet: un cantautor clàssic com Claudi Martí, que porta 40 anys als escenaris; el grup del piemont Lou Dalfin, molt juganer amb els estils; la Familha Artús, més experimental; i possiblement els més coneguts, Massilia Sound System.  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada